Menu
0 Comments

Noclegi. Czarnogóra oferuje turystom niemal 40 tys. miejsc w hotelach i motelach. Najłatwiej o nocleg na wybrzeżu, gdzie można wybierać między hotelami, osiedlami turystycznymi, pensjonatami, prywatnymi kwaterami i kempingami. Część hoteli to duże obiekty z lat 70. XX w., zlokalizowane na ogół bardzo blisko plaży, dysponujące nawet kilkuset miejscami noclegowymi. Większość z nich w ostatnich latach została odnowiona, ale i tak warunki są w nich na ogół gorsze niż w hotelach chorwackich. Bardziej kameralne miejsca noclegowe – niewielkie pensjonaty i wille – powstały w ciągu ostatnich kilku lat. Znacznie tańsze są zwykłe pokoje w prywatnych domach. Ich standard bywa różny — od nowocześnie wyposażonych, z łazienką i telewizorem, a czasami także klimatyzacją, po skromnie umeblowane, z dostępem do łazienki przeznaczonej dla kilku pomieszczeń. Ceny wciąż są niższe niż w Chorwacji, choć zapewne w najbliższych latach będą się wyrównywać. Najwięcej płaci się w hotelach i pensjonatach. Na wybrzeżu w obiektach o w miarę przyzwoitym standardzie są to kwoty rzędu 15—55 €/os., w zależności od terminu i kategorii obiektu. Ceny w kwaterach prywatnych nie powinny przekroczyć 12-15 €/os. (na wybrzeżu taniej jest w Ulcinju, a drożej np. w Herceg-Novi), po sezonie nawet 5 €, a w głębi kraju czasami (rzadko) 3 €. Drożej płaci się za apartamenty. Najczęściej kwatery oznaczane są tabliczkami sobe, podobnie jak w Chorwacji (czasami jest to napisane cyrylicą). Podczas ich wynajmowania można się targować. Przeciętne ceny na kempingach: 2-3 €/namiot, 2 €/dorosły, 1 €/dziecko, 2-3 €/ przyczepa, 1—2 €/samochód. Warto wiedzieć, że turyści – oprócz uiszczenia opłaty za nocleg — mają dodatkowo obowiązek zapłacić taksę klimatyczną wynoszącą 1 €/os. za dobę (przy wynajmie kwatery prywatnej właściciel na ogół „zapomina” o tym obowiązku).
Można postarać się o wcześniejszą rezerwację noclegu, szczególnie planując nocleg w hotelu na wybrzeżu. Pomagają w tym niektóre lokalne biura informacji i agencje turystyczne. Adresy biur pośredniczących w wynajmie pokoi oraz opis obiektów noclegowych z cenami zawiera krajoznawcza część przewodnika.

Gastronomia

Restauracje (restorani), pizzerie (picerije), kawiarnie, konóbe (winiarnie) itp. są w miejscowościach wypoczynkowych tak liczne, jak w chorwackich. Działają zwykle tylko w sezonie. Posiłki jada się w godzinach podobnych, jak w Chorwacji: śniadanie (dorućak) między 7.00 a 10.00, obiad (rućak) o 13.00-15.00, a kolację (vecera) między 20.00 a 21.00.

Większość restauracji serwuje różne rodzaje potraw mięsnych: z baraniny (jagnje), wołowiny (gouedina), kurcząt (piletina) czy wieprzowiny (svinjetina). Przygotowuje się je często na ruszcie, np. jako szaszłyki (raźnjići), leilapcići – pieczone pikantne wałeczki z mięsa wołowego lub wieprzowego czy pleskavicę – mielone mięso uformowane w okrągły kotlet. W podobny sposób przyrządza się ryby. W okolicach Jeziora Szkoderskiego są to ryby słodkowodne, np. smażony lub wędzony karp (śaran), okoń (grgeć) czy łosoś (losos). Na wybrzeżu przeważają ryby morskie (m.in. brancin – okoń morski, bakalar – dorsz). Do woli można się zajadać owocami morza, np. kalmarami (lignji), kałamarnicami (sipa), ośmiornicami (hobotnice). Warto skosztować serów, szczególnie kozich; najbardziej znany jest njeguśsky sir. Najczęściej spotykana sałatka to szopska (śopska – m.in. pomidory, ser feta, cebula).

Najbardziej znane wina z Czarnogóry to Vranac (czerwone wytrawne) i Krstać (białe), eksportowane m.in. do krajów europejskich, Australii, Kanady i USA. Miłośnicy piwa chwalą tutejsze Nikśićko pivo, smaczniejsze od chorwackich cienkuszy. Wśród mocniejszych alkoholi prym wiedzie rakija, pędzona przez wielu Czarnogórców na własny użytek, a przemysłowo – przez firmę Plantaże z Podgoricy (Lożowa rakija). Wytwarza się także śliwowicę (ślivovica) i inne wódki owocowe.

Ćevapćići – Jest to potrawa figurująca w jadłospisie niemal każdej czarnogórskiej i chorwackiej restauracji. Potrzebne składniki: 1 kg mięsa, np. karkówki (wołowiny lub młodej baraniny), sok z czosnku, pieprz, sól i cebula. Mięso zemleć, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z czosnku, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Wymieszać jeszcze raz i kształtować rękami wałeczki wielkości małych parówek. Piec je na mocno rozgrzanym ruszcie, obracając i nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia. Podawać bardzo gorące z posiekaną cebulą i chlebem.

W restauracjach główne dania kosztują 3-8 € (np. frytki, ćevapćići i sałatka to wydatek ok. 3—6 €), zupy 1-2 €, pizze 3-6 €, porcja pizzy na wynos 1 €, spaghetti 3-6 €, risotto do 6 €, hamburger 1-1,50 €, sałatka 0,70-1,50 €, frytki 0,50-1 €, kawa, herbata 0,50-3 €, piwo 1-2 €.

W każdej wypoczynkowej miejscowości jest przynajmniej jeden czynny do późna sklep spożywczy. Przykładowe ceny: chleb 0,50 €, bułka 0,20 €, bułka nadziewana do 0,75 €, woda mineralna Bivoda 0,62 €/2 l, woda mineralna 1,32 €/5 l, margaryna 500 g 1,07 €, cukier 0,70 €/kg, żółty ser 4—9 €/kg, banany 1 €/kg, arbuz 0,60 €/kg, brzoskwinie 1,10 €, mandarynki 1,40 €.

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *